Monday, April 15, 2013

Några tydliga ord om patriarkatet

Ibland blir jag kritiserad för att jag är otydlig. Därför ska jag nu vara extremt tydlig, utan vidare omsvep.

Om du inte tror på patriarkatet så är du dum i huvudet. Ett rikspucko. En förnekare av det uppenbara. En person i behov av särskilt stöd. Utan kvalifikationer. Automatiskt diskvalificerad från livet. IQ fiskmås. En glödlampa utan tråd. En bladlös kniv utan skaft. Måndagsexemplaret gud glömde -

Tydligheten glöder nu lika hett som dina kinder. Gott.

Ungefär nu brukar ordet "men" dyka upp. Men är bra. Förutom när det är dåligt använt. Vilket det brukar vara när patriarkatet kommer på tal. Och när jag nu ändå har din oförblommerade uppmärksamhet, så finns både tid och tillfälle att gå igenom ett mindre antal av dessa men. I förebyggande syfte.

Ett favoritmen är "Men männen då!". Till vilket det bara finns ett svar: grattis, du har upptäckt att patriarkatet är ett skitsystem som drabbar både män och kvinnor. Sorgligt nog tycks din märg vara för ärrad för att komma förbi tanken om allas kamp mot dig. Vilket är synd, eftersom det enda sättet att få bukt på eländet är gemensam aktion och långsiktigt samarbete.

Ett annat men är att försöka reducera diskussionen till en specifik aspekt av någonting. Vilket kan vara kul i sig, men efter den femtioelfte gången en generell kritik av patriarkatet kommit att handla om arkana aspekter av föräldraförsäkringens mer mytomspunna delar, så uppstår en viss trötthet på fenomenet. Men uppstår. Grejen är dock att om ens analys av samtiden stannar vid specifika fragment, utan ens en antydan till att försöka sig på en lite vidare utblick, så är vi tillbaka i inledningen igen.

Det värsta är när ambitionen tycks vara att stanna där. Att för evigt förneka sig själv möjligheten att delta i diskussionen, men ändå envisas med att vara en del av varje meningsutbyte. Det är en tragisk syn.

Ett tredje men är "Men det är väl inte så farligt!". Till vilket jag svarar: med den klädseln har du ingen rätt att uttala dig, ingen rätt att bli trodd och ingen rätt att inte bli våldtagen. Genom att agera på det slampmässiga vis du i all din horighet nu beter dig på har du enilgt det sociala kontraktet förklarat dig själv och din kropp vara allmän egendom, och det är från och med nu fritt fram för alla att göra precis vad de vill med dig.

Det är precis så farligt. Det är också vardag.

"Men kvinnor har fördelar i samhället så som det ser ut idag!". Om du med 'fördelar' menar 'en mycket klart och tydligt definierad könsroll som definierar samtliga aspekter av ens liv, där varje avvikelse från denna könsroll innebär att det finns utrymme för sanktion och bestraffning', så ja. Kvinnor som håller sig inom madonna-ramen betraktas (på nåder) som anständiga människor. De slampor, slynor, horor och generellt fula varelser som inte lever upp till dessa könlösa könsliga ideal har däremot mestadels nackdelar. Särskilt om de har mage att inte skämmas för att de är sig själva snarare än den tillgjorda yta patriarkatet kräver att de ska vara.

Kul grej: män är också definierade av könsroller, och de blir också misshandlade om de bryter mot dem. Varje gång.

"Men feminismen säger att män är djur!". Nej, det klarar patriarkatet av helt på egen hand. Faktum är att hela djurdelen är en del av det män förväntas vara inom ramen av den mansroll som finns. Som man förväntas du inte ha kontroll över dina djuriska lustar, och så fort en kvinna med ens det minstaste av utmanande kläder uppenbarar sig så är allt tal om människans inneboende rationalitet som bortblåst - det kan bara finnas en påve åt gången, och det kan bara finnas ett tänkande huvud åt gången.

Det är en av 'fördelarna' som kommer med att vara man i patriarkatet, så att säga.

"Men, men, men - om det här stämmer så måste jag tänka över mitt liv, mina tankar och min självidentitet!" Ja. Grattis. Livslångt lärande. Det börjar nu.

Flattr this

21 comments:

 1. Mycket bra skrivet! Den är bra många män och killar som behöver vakna upp till detta faktum. Ja, och de fåtal kvinnor som på något vis missat det också.

  ReplyDelete
  Replies
  1. De flesta brukar veta om att det är så här, men av olika anledningar sakna vokabulär för att kunna formulera sina upplevelser.

   Vi får alla göra vad vi kan för att förbättra läget. En aktion i taget.

   Delete
 2. Mycket bra skrivet. Gillar speciellt den där delen "...Sorgligt nog tycks din märg vara för ärrad för att komma förbi tanken om allas kamp mot dig...". Nästan så jag kände mig lite träffad :)

  Det är, som du säger, dags för förändring. På riktigt. Ingen man vid sina sinnens fulla bruk kan påstå sig vara mer värd på grund av att han är man. Det är bara kort och gott fel.

  Det pratas mycket rättvisa, men vi lever inte efter den...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det radikalaste som kan göras är alltid att ta en ideologi på orden. Ansikten tenderar att se väldigt förvånade ut när det visar sig att det finns någon som tar ordet "rättvisa" på allvar. Eller "allas lika värde".

   Delete
 3. Feminismen ger inga svar. Det är den praktiska verkligheten. Jag tror på humanism och liberalism, att fördöma allt initierande av våld, mot män och mot kvinnor. Fokusera på folks idéer snarare än genitalier. Påståendet om en könsmaktsordnng gör inget av detta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Påståendet om att påståendet om en könsmaktsordning inte gör detta gör inte heller detta.

   Vi tycks ha fastnat i något av ett dödläge. Det kan behövas fler ord från din sida för att bryta detta. ;)

   Delete
  2. Grupper har ju inte makt över varandra. Makt handlar om att enskilda personer skulle ha sina valmöjligheter ytterst begränsade. Jag tror man villar bort sig om man tycker detta främst bör analyseras i fråga om kön! Våld, rädsla, utsatthet och fördomar drabbar enskilda människor och riskerna påverkas mycket mer av ekonomisk och social status samt personlighetsdrag än kön. Därför tror jag att föreställningen om en könsmaktsordning mot kvinnor eller en könsmaktsordning överhuvudtaget är felaktig och destruktiv. Att det feministiska idégodset skapar fientlighet mellan män och kvinnor som i annat fall skulle komma överens alldeles utmärkt. Mycket positivt i livet, inkl livet självt, handlar om samarbete mellan män och kvinnor.

   Sedan finns det anledning att förbättra och snabba upp beivrandet av våldsbrott, men där tror jag det likaledes är förvillande att tolka in kön i allt, och blunda för manliga offer, som är minst lika vanliga, eller kvinnliga förövare, som är ovanligare men ändå en relevant andel.

   Kvinnor som kämpar för att nå en maktposition har ungefär lika lätt att komma dit som en man som kämpar för det. De allra flesta kvinnor (och även de flesta män) gör dock inte de uppoffrigar som krävs, och har en mer vardaglig karriär. Inget fel i det.

   Och jag har redan givit två svar: Fördöm våld, uppmuntra till bra idéer. Oavsett kön.

   Delete
 4. Du får Patriarkatet att kännas som Emmanuel Goldstein i 1984.

  ReplyDelete
  Replies
  1. En annan litterär aspekt på det hela är att inlägget innehåller exakt 666 ord.

   Det går att göra övertydligare kopplingar mellan patriarkatet och 1984. Övervakning är trots allt övervakning.

   Delete
 5. Jaha, det var ju din åsikt. Inte speciellt konstruktiv.
  Man kan ju lika gärna vända på det och upplysa dig om att om du tror på patriarkatet så är du dum i huvudet.
  Förde det oss något längre i diskussionen?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Frågan om vad som är effektivitet när det gäller kommunikation är en lika intressant som svår fråga. Det kan bero på vad en vill uppnå, eller på vad som händer efter att kommunikationen är över.

   Om vi ska ta det här inlägget som närliggande exempel, så har det fått ett antal kommentarer, ett mindre antal flattringar, och sparkat igång ett par intressanta diskussioner på annat håll. Det kan sägas vara konstruktiva effekter av det hela, om vi ser brett på det.

   Det kanske inte får just dig att lyfta en näve mot himmelen likt en antenn i konstruktiv antipatriarkalt raseri, men effekt har infunnit sig. Helt klart. ;)

   Delete
 6. Bra bloggat. :)

  Här kommer några av mina truismer.
  Män är inte per definition del av patriarkatet även om patriarkatet och en del feministrebeller gärna polariserar det så. Kvinnor i samma utsträckning som män socialiserar nästa generation med könsmaktsroller. Män är bättre än kvinnor inte för att det är naturligt eller borde vara så utan för att det lärs ut, hela tiden, och då blir det så.

  ReplyDelete
 7. Alltid lika uppfriskande att läsa dig!

  ReplyDelete
 8. Du tar upp riktigt bra punkter, kort och koncist. Tyvärr så lägger folk mer tid på att argumentera vad saker heter än och reflekterar över vad som sägs egentligen.

  Jag hade helt missat Marxism 2010 videon, wow liksom. Helt fantastisk. =D

  ReplyDelete
 9. Var är alla dessa män som hyllar våldtäkt och anser att dess offer har sig själva att skylla? De flesta män avskyr våldtäkt, till och med så till den grad att våldtäktsmän är mer hatade än mördare och andra grova brottslingar. Väldtäktsmän är inte fotsoldater åt den manliga överheten--våldtäktsmän står utanför samhället och bryter mot dess regler.
  För övrigt så anser jag (ren spekulation om din rena spekulation, givetvis) att IQ-genomsnittet är vida högre bland de som inte tror på patriarkatet än bland de som gör det.
  Ha en fin dag!

  ReplyDelete
 10. Jag blir också arg ibland, såpass att jag vill näthata. Men jag gör det inte för jag läste i tidningen för ett par månader sen att det var fel att göra det. Det stod överallt liksom.
  Och när jag nu läser ditt inlägg, Sargoth (eller vad du heter), så blir jag avundsjuk. Ty som kvinna/feminist har du frikort att närsomhelst och hursomhelst få näthata vemsomhelst. Ett privilegium endast förunnat kvinnor/feminister.
  Ja, det är t o m så att det är kutym att hylla ert näthat.
  Grattis!
  Eller ändå inte...

  ReplyDelete
 11. Ska vi titta lite närmare på hur samhället egentligen ser ut?
  För det första om man tror på ett patriarkat, vilket ENBART feminister gör (pratar sitt tydliga språk, feminister är också i en minoritet) så måste man fan ha levt under en sten och ENBART läst feministiska bloggar. Korkad också kallat.

  Om vi vågar gå utanför ordet patriarkat och tittar lite närmare på hela samhället för att definiera hur det ser ut. Alltså en könsmaksanalys av samhället. Tittar vi på allt, alla fördelar och nackdelar med att vara man respektive kvinna så blir det genast uppenbart vilka det är som är mest gynnade och minst diskrimnerade och har/haft dom enklaste liven genom tiderna och det är inte "män", det är VITA KVINNOR, inga andra. Faktum!

  Var ska vi börja tycker du?
  Skolan kanske, vilka är det som presterar bäst i skolan just nu? Vita kvinnor världen över för att dom är mest gynnade och skolan är uppbyggde efter dom. Detta är globalt, faktum. Det är en jävla hög procent kvinnor som läser på universiteten jämfört med män. (även svarta kvinnor) Ett matriarkat med andra ord. Skolan håller på att lägga om sin struktur så att det gynnar vita kvinnor ÄNNU mera. Utbilningar som är anpassade efter just kvinnors behov.
  Det satsas ENBART på vita kvinnor för att få in dom ännu mera på olika utbildningar på universiteten. Detta händer i både Sverige och usa. Du ser inte någon satsning på unga grabbar som ska in på universiteten utan enbart vita kvinnor. Ett faktum världen över.

  Låt mig gissa du nu kommer rabbla upp floskler om varför vita kvinnor presterar bättre i skolan. Det kommer garanterat heta något i stil med att det existerar någon påhittad antiplugg-kultur, bränns det? För det första är det en extremt unken manssyn. För det andra om vi vänder på saken och kvinnor skulle vara dom som presterade sämre än män i skolorna, skulle du då tro att det var en antiplugg-kultur som var orsaken? Inte en chans. Det skulle heta diskriminering, struktur etc etc. Det existerar ingen antiplugg-kultur. Det existerar enbart unken manssyn. Diskriminering av män som vill bli lärare osv.

  Vilka är det som dör mest? Inte är det Vita kvinnor iaf. Vita kvinnor är dom som dör MINST världen över. Män är dom som dör mest i arbetsolyckor världen över, ALLTID varit så, det är väldigt många som dör varje år pga det, även i Sverige är det en extrem summa. I krig är det alltid män som dör mest, både som civila och som soldater. Män drabbas värst i krig, som soldater och som civila.
  Alla barnsoldater världen över är ALLTID pojkar. Men låt mig gissa dom är priviligerade eller hur!? Kom inte dragandes med någon lågintelligent förklaring att det "även män drabbas illa av patriarkatet"

  Våld i samhället drabbas även män värst av till skillnad från vad många feminister tror Det är många hundra procent mer hemlösa män än kvinnor, men dom har ju sina räkmackor att värma sig mig eller hur.
  Det är fler unga grabbar än kvinnor som tvingas sälja sex.
  Kvinnor har mest makt i samhället i form av det civila, alltså att dom får hjälp mycket enklare än vad män får. En utslagen kvinna får mycket enklare hjälp av socialen eller något annan institution. Kvinnor har precis ALL makt över barnen. Det finns sisådär oändligt antal kvinnojourer det finns 0 till 1 mansjourer som arbetar för män på mäns villkor. Resten är feministiska med unken manssyn. Googla mansjour och även du lär dig. Mansjourer får inte statligt bidrag, kvinnliga får det.

  ReplyDelete
 12. fortsättning:
  Män får större/värre/längre straff för samma brott som en kvinna begått. Män är diskriminerade enligt lag, kvinnor är det inte. Detta gäller även utlandet i princip alla av dom.
  Kvinnor fick rösträtt före män i Sverige.
  Män har tvingats göra militärtjänstgöringen i många hundra år. Men låt mig gissa även där att det är ju något negativt för kvinnor som INTE fått göra den eller hur? Män har med detta förlorat 1-2 år av sina liv. Det är också väldigt många som tagit livet av sig när man gjort lumpen för att dom inte pallar. När jag låg inne för 6-7 år sen var det en kille som tog livet av sig, just för att han är så priviligerad och lever i ett patriarkat.
  Kvinnor har även den sexuella makten. Den sexismen kvinnor tror sig utstå i form av sexobjekt får män ta flera hundra gånger mer och värre. Men låt mig gissa även där, du har absolut noll koll på vad det är för sexism män får utstå? Vad sägs om att titta närmare på precis varje tv-serie, hur beter sig männen där? Vilka är det som porträtteras som djur, onda, farliga, korkade, sexgalningar? Inte är det vita kvinnor iaf. Men tyck synd om dig själv för att det finns en liten procent av kvinnor som porträtteras som sexobjekt.
  Vad många inte förstår är att i tex en scen i en film där män våldtar en kvinna, vilka är det egentligen som blir utsatta för sexismen där? Inte är det den vita kvinnan iaf.

  Löner kommer sen. Det finns många olika undersökningar som visar skillnader i lön mellan könen. Tittar man på alla av dessa kan man klart och tydligt se en likhet. Tar man med ALLA faktorer som påverkar lönen så sjunker skillnaden mellan könen. Det är en orsak till varför man inte ser statistik som tar med alla faktorer, för den råkar påvisa att det är 1% skillnad i lön mellan könen. Slutsatsen blir att det INTE är någon diskriminering mellan könen i lön. Faktum! Lär er!

  Det finns också undersökningar som visar att män generellt satsar OERHÖRT mycket mera på sina karriärer än vad kvinnor gör. Man kan se en tydlighet på uppoffringar mellan könen. Män är ALLTID dom som arbetar övertid mer än kvinnor, män är alltid dom som flyttar dit jobben finns, omplaceras i andra städer för sitt arbete, tar alltid mera och större ansvar i projekt än kvinnor, dom har generellt sätt också längre pendlingsväg än kvinnor, just pga större ansvar, mer satsningar som gör att dom är på flera olika ställen än kvinnor. Män prioriterar arbete över barn mer än kvinnor. Alla dessa faktorer spelar in när man räknar lön. SCB tar icke med alla dessa. Även dessa faktorer spelar in när man ska titta på antalet chefer. Kvinnor väljer generellt sett också statliga arbeten och män väljer privata arbeten, du kan ju gissa var den höga lönen är. Den privata sektorn är också mera utsatt för konjukturer vilket leder till mer arbetslösa män än kvinnor, mer stress.
  Män tar självmord mer än kvinnor, män mår sämre psykiskt än kvinnor.

  Det är ungefär 70000 tusen mer arbetslösa män än kvinnor, även detta visste du inte när du föröskte floskla fram ditt patriarkat. Men kom dragandes med lite löner som ligger på 1% skillnad gör det, ni alla som tror på ett magiskt patriarkat.

  Det finns hela världsorganisationer som ENBART fokuserar på kvinnor och tjejer för att dom också tagit del av felaktig fakta att kvinnor på något magiskt sätt skulle vara mer och värre drabbade i uländer än vad män är. Männen kan gå och då helt enkelt enligt dessa. Man tror inom dessa att samhället blir bättre om man satsar enbart på kvinnor. Det heter att män skulle supa upp pengarna / slarva bort dom /kriga /enbart satsa på sig själva osv osv. Unken manssyn på en sådan nivå. För det är ju ett patriarkat eller hur!?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nice rant. En bra genomgång av några av de viktigaste frågorna idag. Mäns högre självmordsfrekvens är ännu en fråga som inte nämns speciellt ofta. När artiklar i media tar upp självmord handlar det oftast om kvinnors ökande självmordsförsök.
   En intressant detalj, på tal om ingenting, är att feminister klagar över den folkvalda regeringen, dvs att den diskriminerar kvinnor och representerar patriarkatet. Kvinnor är över hälften av den röstande befolkningen. Alltså väljer kvinnor till minst 50 procent den regering som utses... Vilket betyder att kvinnor är patriarkatet... eller?

   Delete
  2. Ja som du ser är patriarkatet även dåligt för män (fast inte lika dåligt som för kvinnor såklart).
   Invändningar mot att det dåliga patriarkatet kallas för patriarkat (manligt kodat ord) och skall bekämpas med feminism (kvinnligt kodat ord) kan du skippa. Det är ju bara ord! Ingenting i jämförelse med att vissa brukar använda ordet "man" i meningar som "det är vanligt att man använder paraply när det regnar", det skall ju såklar vara "det är vanligt att _en_ använder paraply när det regnar".

   Delete
 13. Tack för mig du kan sluta tjuta nu.

  ReplyDelete