Thursday, April 18, 2013

Fuck debatten - när debatten är fucked

Det har varit mycket tal om tagande och otagande av debatter de senaste dagarna. För att illustrativt exemplifiera att det finns debatter som inte bör tas, så tänker jag härmed lista ett antal debatter som inte bör tas.

Är din mamma verkligen så ful som alla säger?

Har det dröjt för lång tid innan återinförandet av slaveriet?

Hur länge kan vi vänta innan vi avlivar judekräken?

Vilken är den korrekta metoden för att göra de fattiga fattigare?

Hur mycket pengar kan vi egentligen lägga på de värdelösa handikappade?

Har den äckliga homosexualiteten gått för långt?

...och så vidare.

Jag tror poängen är förmedlad. Vissa debatter varken kan, bör eller ska tas.

Flattr this

3 comments:

 1. Självklart skall man som individ ha rätt att avstå från vissa debatter. Problem (för samhället i stort) uppstår dock när det blir ett grupptryck att ALLA skall avstå från viktiga debatter.

  De som tjänar på det som händer just nu är Sverigedemokraterna. Hur många sossar har just blivit avskräckta från att ta debatten med dem på stadstorg under valrörelsen 2014? Hur skall man kunna omvända rasister om man riskerar att bli utesluten ur sitt eget parti för att ens ha pratat med dem?

  Jag gissar att detta kommer att gynna SD i nästan alla kommuner utanför storstadsområden, det är knappt någon som har debatterat offentligt med dem tidigare, nu kommer det att bli ännu färre.

  ReplyDelete
 2. Thomas More vägrade ta debatten huruvida det var rätt för Henrik VIII att skilja sig eller inte. Han teg i frågan helt och hållet och sa upp sig som ärkebiskop. Och inte blev han upprörd när han dömdes till döden genom halshuggning för sin "vägran att ta debatten". Istället sa han till bödeln innan huvudet slogs av (ungefär) att "var försiktig när du hugger för min nacke är styv och sitter nära kroppen".

  Det är den moraliska, logiska hållningen, att om man inte vill ta debatten måste man tiga, eller köra sin egen grej helt och hållet.

  Men om man "vägrar ta debatten" och ändå använder etablerade medier, mot betalning, för att debattera i samma fråga - och inte säger upp sig, och blir indignerad för att man sedan utsätts för "hat" - då är det ingen moralisk hållning.

  Lär av Thomas More. Vill man inte ta debatten får man konsekvent köra sin egen grej. Och förstå förutsättningarna (och alternativen!) för yttrandefrihet.

  ReplyDelete
 3. Det är väl inget svårt eller fel att ta de debatterna?

  1. Jag vet inte vad alla säger, men ful är hon.
  2. Slaveriet är inte avskaffat, t.ex. tvingas fångar att arbeta utan egentlig lön på våra fängelser. Men det borde avskaffas.
  3. Vi kan vänta hur långe som helst eftersom man inte bör avliva människor alls.
  4. Det är kapitalism.
  5. Lika mycket som det finns, det är så mycket man kan lägga på något alls.
  6. Kanske, men den äckliga homosexualiteten påverkar väl bara de som sysslar med den och de får väl sluta med det om de inte tycker om det.

  De där debatterna kan, bör och ska tas.

  ReplyDelete