Tuesday, May 15, 2012

Stay a while and listen

Idag är det den femtonde maj, vilket innebär att det är Sofias namnsdag. Vilket månne kommer som något av en överraskning för de flesta som inte heter Sofia - liksom de flesta namnsdagar överraskar de som inte råkar ha dem.

Något som kommer som en mindre överraskning, däremot, är att idag är releasedatum för Diablo 3. Vilket är en ganska stor händelse - tvåan är ett av de mest spelade spelen någonsin, och förväntningarna har byggts upp något enormt under de tolv år som gått sedan dess. Och lite varstans runt om i världen så har entusiastiska fans köat i timtal inför tolvslaget, då spelbutikerna haft extra öppet för att kunna sälja spelet så fort det blev dags.

Givetvis begav jag mig ner till en av mina lokala spelbutiker för att vara där och känna stämningen. Och stämning var det. Trots att det var kallt och lite småblåsigt, så gick det inte att ta miste på den känsla av förväntan och mild otålighet som genomsyrade de väntande. Ty de har väntat så länge!

Men det var också en känsla av delad glädje och sänkta trösklar. Det gick att vara precis så där nördig som en måste vara för att hänga utanför en spelbutik en lördagskväll i väntan på midnatt - och det fanns inga som helst anledningar att skämmas för att en visste precis vilka förändringar som genomförts i vilka patchar till Starcraft 2. En var ju trots allt bland likar och likasinnade.

Och det är viktigare än en tror. Att få befinna sig bland likasinnade emellanåt. Inte bara för den mentala hälsan, utan även för att det går att tjäna brutalt mycket pengar på det.

Ty om en kan få engagerade, entusiastiska och intelligenta människor att köa i timtal utanför en stängd butik, så har en onekligen lyckats skapa sig en marknad. Och om en lyckas interagera framgångsrikt med denna marknad, så finns det en väldigt fenomenal möjlighet att lönsamhet händer.

De som funderar på hur artister och kulturskapare ska få betalt i denna nya tid, där sådana saker som internet och piratkopiering finns - behöver börja fundera väldigt mycket mer i såna här banor. Det är väldigt mycket fokus på hårdare tag, striktare lagar och rigorösare kontroller, och väldigt lite fokus på människor och marknader. I stället för att kapitalisera på det intresse som människor bevisligen besitter, så spenderas miljarder på att lobba regeringar världen över för att vidta åtgärder som inte fungerar ens om de genomförs.

Du känner förmodligen någon som varit ute och köat. Om du frågar denne varför, så kommer svaret förmodligen inte att bli att det var för att bygga upp förutsättningarna för morgondagens kulturskapande. Men det är icke desto mindre precis det som är i görningen. Och den som är människomedveten nog att anpassa sina marknadsstrategier efter detta, kommer att kunna röna långt större ekonomiska framgångar än vad någon fängelsedömd fildelare någonsin kunnat ge dem.

Så jag vill gratulera Sofia på namnsdagen och mina ärade medköare till spelupplevelsen. Er andra vill jag välkomna till framtiden.

Den är nämligen redan här. Idag också.

Flattr this

No comments:

Post a Comment