Friday, May 18, 2012

Axelvaddarna i taket!

Idag är en klämdag, vilket orsakar oändligt många oklarheter för mångas vardag. Är idag en ledig dag, eller en vanlig dag? Borde en gå till jobbet, eller vore det ett tecken på överengagemang? Och, än mer - går andra till jobbet? Är saker öppna, eller kommer en att mötas av stängda dörrar och opolerade glastak om en beger sig till sina vardagliga begivenheter?

Tack vare internet så kan vi med viss enkelhet ta reda på sakers öppettider. Det är lite svårare med glastaken, dock.

Jag har en tes om att vi även lever i en klämtid. Om ungefär tjugo år kommer vi att blicka tillbaka på vår tid, och se den med ungefär samma ögon som vi idag ser nittiotalet med. Det vill säga - vår främsta kommentar om nuet kommer att vara att vi inte riktigt visste vad vi höll på med, klädde oss extremt underligt och hade brutalt kul ändå.

Goda men udda tider.

Vi kommer också att blicka tillbaka på nutiden på ungefär samma sätt som vi blickar tillbaka på förbudstiden. Vi kommer att titta på alla dessa lagar om upphovsrätt, remixförbud och piratkopiering och tänka - whoa, de ville verkligen skapa brottslighet på den tiden. Och vi kommer att titta på Pirate Bay och liknande institutioner, och tänka att - aye, med sådana lagar är sådana responser oundvikliga. Gör någonting som folk akut vill göra olagligt, och du gör brottslingar av dem. Och ger brottslingar ohemult stort inflytande över människors vardagar.

Och, än mer, gör samma vardagar desto svårare att leva på ett hederligt vis. Det här inlägget är exempelvis föga originellt, och det finns en viss risk att jag (om jag råkar hamna på inspiratörens onda sida) dras inför rätta för brutalt plagiat. Jag har förvisso inte läst min eventuella inspiratörs text ännu, men det är av mindre betydelse. Den ligger någonstans där ute på internet, redan skriven. Och alla säger ju trots allt att de är oskyldiga eller handlar i god tro, och det kostar för mycket att verkligen utreda ifall personer verkligen läst eller inte läst saker och ting. För att inte tala om att försvara sig mot anklagelser där bevisen redan på förhand är staplade mot en - både originalet och min deriverade version ligger ju trots allt redan på nätet för alla att beskåda! Och jag kan inte gärna försöka påstå att jag inte har tillgång till nätet, eller hur?

En blir inte full av utan anledning, precis som idéer inte uppstår ur tomma intet.

Nej, i framtiden kommer vi att se dagens antiremixlagar som någonting väldigt förlegat. Någonting som samhället gjorde innan det lärde sig hur saker och ting görs på riktigt, under mer mogna och mer insiktsfulla former. Förhoppningsvis utan att allt för många kommer i kläm innan framtiden oundvikligen bli samtid.

Det är en öppen fråga om vi blir av med våra samtida axelvaddar eller glastak först, dock. -

Flattr this

2 comments:

 1. När jag blir full tycks anledningen alltid vara densamma; att jag dricker alkohol. Eller var det inte så du menade?

  ReplyDelete
  Replies
  1. En blir alltid full av alkohol; en behöver alltid någonting att utgå ifrån när en gör saker.

   Visst är det en underbar argumentationsstil? ;)

   Delete