Monday, November 7, 2011

Det finns inga anonyma partier

Kommer ni ihåg historien om Gamex och hur de råkade bestämma sig för att porta Piratpartiet två dagar innan deras stora gamermässa sparkade igång? Ni vet, den som genererade massor av press och som på det stora hela genererade mer god PR för Piratpartiet än vad aktivisterna förmodligen hade lyckats åstadkomma genom att, well, aktivista på mässan?

Det var en rätt bra deal, och mer än en person har under ytterst inofficiella former tackat Björn för hens uppvisning i dubbeltänkandets bravader.

Fortsättningen på historien är att Anonymous hörde talas om det hela, och i sedvanlig reflexmässig ordning sparkade igång opGamex. Dvs en manöver som syftade till att göra det omöjligt att besöka Gamex hemsida - vi kan för enkelhets skull kalla det att hacka den.

Vilket, som ni kanske anar, inte riktigt genererade de svallvågor av glädje, välvilja och tacksamhet som förmodligen förväntades. Snarare suckar och utrop av typen - "guys, seriously? Vi försöker göra ett jobb här, och ni hjälper inte."

Ni vet känslan av att sitta på bio och titta på en episk scen, bara för att få det hela förstört av att den som sitter bakom en ringer sin mamma precis när det blir som bäst?

Den känslan.

Eller, för att uttrycka det annorlunda: det är inte riktigt den sortens konkurrens vi behöver. Att fler aktörer gör insteg i den internetpolitiska arenan för att delge sin åsikt är bara bra - det är för att stimulera just den diskussionen som Piratpartiet finns, trots allt. I längden är förhoppningen att det inte ska vara nödvändigt med ett parti eftersom alla är pirater ändå, och om folk går omkring och är mer pirater än PP så är det bara ett steg i rätt riktning.

Att någon tar på sig en pirathatt och vrålar "YARR" medan de okynneshackar folk är motsatsen till detta.

Now, en av de grundläggande skillnaderna mellan Piratpartiet och Anonymous är att det förra har en inbyggd tilltro till den reellt existerande demokratin. Det ingår i hela paketet med att vara ett parti - ett parti är per default för en reformistisk politisk linje, med inomparlamentariska metoder som redskap för att uppnå sina mål. (Att dessa mål kan uppfattas som nästintill synonyma med revolutionärernas mål säger mer om uppfattarna än om målsättningarna.)

Anonymous, däremot, har inte samma inbyggda tilltro till den rådande ordningen. Och bryr sig sålunda mindre om hela den komplicerade process det innebär att få någonting gjort inom det parlamentariska systemet. Vilket onekligen är en nyttig påminnelse om att, EY, verkligheten är mer/större än statens byråkrati. Men det tenderar också att utmynna i ett krav på allt, och det nu. Hur läget än råkar se ut.

Så. Gamex får sitt ryck och portar Piratpartiet, som svarar genom att ta tillvara på uppmärksamheten - vilket är precis vad ett politiskt parti ska och måste göra i den samtida reellt existerande demokratin. Och strax efteråt kommer Anonymous och gör sin grej - som i all sin strategiska blindhet inte gynnar någon annan än den som vill sätta dit de där kriminella fildelarna innan de slår till igen.

Nåväl.

Det genererade i alla fall ett tillfälle att skriva ett inlägg om skillnaden mellan det ena och det andra. Alltid något.

Flattr this

13 comments:

 1. Jag håller inte med. Anonymous är inte en del av PP, och deras handlingar kan därför inte rimligtvis reflektera på PP's anseende.

  Det Anonymous gör är viktigt, rent utav nödvändigt. Våra motståndare tror sig ha statens våldsmonopol på sin sida. Anonymous ruskar om dem och visar att det inte bara inte är ett monopol, utan också att vi är den starkare sidan. De låter oss sätta en prislapp på att agera mot oss, en prislapp som kan vara för hög för att de ska vilja betala.

  Jag tror, och hoppas, att Anonymous kommer att trappa upp sin verksamhet och inte bara utöka antalet aktioner, utan också införa en total reciprocitet. Om de sänker en site för oss, så sänker Anonymous siten för den som ligger bakom attack, plus alla andra organisationer som var inblandade i den, TILLS VÅR SITE ÄR UPPE IGEN. Slut med punktmarkeringarna, inte ett steg bakåt förrän motståndarna snällt backat tillbaka helt. Full reciprocitet.

  Det är vad vi behöver.

  ReplyDelete
 2. Nej Anders.

  du kan tycka vad du vill om kopplingarna mellan Anonymous och PP, folk kommer ändå att koppla ihop Anonymous handlingar med PP:s handlingar.

  Så är det och detta inlägg (och Annas) hjälper kanske vissa att sära på begreppen, men många kommer inte att göra det. Av okunskap, ovilja, eller hlet enkelt för at det faktiskt finns en hel del kopplingar melllan PP och Anonymous...

  Sånt är livet.

  Sedan har du en poäng i att Anonymous gör ett viktigt jobb. Jag gillar inte heller alltid allting de gör, men det skapar en helt annan maktbalans och spelplan av at de finns...

  ReplyDelete
 3. "du kan tycka vad du vill om kopplingarna mellan Anonymous och PP, folk kommer ändå att koppla ihop Anonymous handlingar med PP:s handlingar."

  Kanske, men eftersom de inte har någon substans i sitt resonemang så kommer de inte att tas på allvar, och det kommer inte att skada PP.

  I vilket fall, skadan de gör på våra motståndare är tillräckligt stor för att vara värd det.

  Så, jag anser fortfarande att Anonymous bör hålla en "fire at will"-attityd.

  ReplyDelete
 4. viktualiebrodern07 November, 2011 11:28

  I detta läget är all publicity good publicity för PP.

  Så också AN:s tilltag kan generera stöd för PP. Tyvärr är det bara fel personer som det drar fram - sådana som vill ha action och destruction. Såna som PP måste hålla ifrån sig.

  ReplyDelete
 5. Anders: "eftersom de inte har någon substans i sitt resonemang så kommer de inte att tas på allvar"

  Ack om det ändå vore så väl. Jag har då inga problem att hitta exempel på vanföreställningar helt utan substans som har blivit tagna på alldeles för stort allvar. De som blir allra mest tagna på allvar brukar kallas religioner.

  ReplyDelete
 6. Anders: hur länge har du sett internet som en öppen krigszon?

  Lake: en av de inte helt uttalade poängerna med att göra en åtskillnad mellan PP och Anon är att påpeka att det finns element som anser att PP är en formell artighetsförvarning inför de omfattande förändringar som kommer att inträffa ändå, vad politikerna än gör. Vilket är en hållning som förmodligen är långt svårare att förmedla än det i jämförelse rätt konservativa avkriminaliserandet av fildelning.

  Det är en skillnad värd att utforska mer framöver.

  viktualiebrodern: allt partistöd är inte skapat lika, you say?

  Björn: för att inte tala om nationalekonomi. ;)

  ReplyDelete
 7. "Anders: hur länge har du sett internet som en öppen krigszon?"

  Sedan man släppte in kommersiella aktörer på det.

  ReplyDelete
 8. @Anders:
  Ser du även drottninggatan i Stockholm som en öppen krigszon? Eller är det bara komersiella aktörer på internet som är onda och ska ses som fiender?

  ReplyDelete
 9. Drottninggatan har jag ingen åsikt om.

  Internet var däremot ickekommersiellt och funkade jäkligt bra så, sedan slog de kommersiella aktörerna ner på det som en gräshoppssvärm och åt allt av värde. De behöver drivas bort igen.

  ReplyDelete
 10. Jaha Anders, och fungerar det bra att vrida tillbaka klockan genom att blocka hemsidor?
  Det finns vissa komersiella aktörer som också försöker vrida tillbaka klockan genom våld och hot om våld.
  Samma skrot och korn alltså.

  ReplyDelete
 11. Kommersialisering koncentrerar ju överskottet till ett fåtal aktörer som kan använda det för att exempelvis bygga datacenter - molnet kommer ju att ge en enorm tillväxtökning i världen.

  ReplyDelete
 12. "Jaha Anders, och fungerar det bra att vrida tillbaka klockan genom att blocka hemsidor?"

  Tja, någonstans måste man börja, det är en lika bra början som någon annan.

  "Det finns vissa komersiella aktörer som också försöker vrida tillbaka klockan genom våld och hot om våld."

  Vilket är anledningen till att vi måste möta dem reciprocitivt. Sie vis pacem para bellum. Vill du ha fred, rusta för krig.

  "molnet kommer ju att ge en enorm tillväxtökning i världen."

  Det är bara ytterligare ett försök att blåsa liv i terminallösningar. Det har misslyckats förut, det kommer att misslyckas igen.

  ReplyDelete
 13. Hej på er!
  Eftersom jag är den som sitter och svarar på många av de frågor partiet får från intresserade och journalister, så kan jag berätta att väldigt många ser en koppling mellan PP och Anonymous och att det inte är en koppling de uppfattar som positiv. Ju mer Anonymous hotar och härjar, desto svårare får vi att göra vårt jobb. Kort sagt, jag är helt enig med Sargoth.

  Anna Troberg

  ReplyDelete