Saturday, May 2, 2009

Partiet, Partiet och partiet

En tendens jag märker hos många av mina kollegor i partiet är att de skriver det med stort P, även mitt i en mening. Jag retar mig oerhört på det. Inte att de skriver Piratpartiet - det är ju ändå trots allt så vi heter - men Partiet, ytterst bestämd form singularis. Det retar mig och gör mig samtidigt lite oroad.

Now, de av er som kan er historia vet att det finns vissa konnotationer på ordet "Partiet". Främst då vissa enpartisystem där det de facto bara finns ett parti, och det är det Parti vi tar. Under hot om extremt våld och tvångsdeportation till gulag om vi skulle råka tänka fel.

Det är inte riktigt den sortens konnotationer vi behöver. Det stärker inte direkt vårt ethos, vår image. -

7 comments:

 1. Tja alla har vi något vi reagerar på i hur andra skriver. Givetvis har du helt rätt i att man ska skriva "partiet" och inte "Partiet", men jag har aldrig sett det som något annat än dålig svenska.
  Förmodligen kommer det från att somliga enligt engelsk särskrivning och namnskrivningsmodell skriver "Pirat Partiet", vilket ju också är fel.
  Den saken jag irriterar mig på är att de flesta under 25 inte för sitt liv kan skilja på "de" (används på motsvarande ställe som han, hon, den eller det skulle använts) och "dem" (används på motsvarande ställe som honom, henne, denna eller detta). Är man osäker bör man hålla sig till "de" då detta är rätt i 90 % av fallen, eller möjligtvis skriva talspråksformen "dom".

  ReplyDelete
 2. Skriver man med stort P så är det för att man är stolt över partiet. Finns nog inga totaliära baktankar bakom det. Vi står ju upp för demokratin

  ReplyDelete
 3. stort P är så.. patriotiskt. Ignorant och löjligt med andra ord

  ReplyDelete
 4. Andes Troberg02 May, 2009 10:41

  Naturligtvis har du rätt i att det är fel, men jag ser det mer som ett led i anglikaniseringen av svenskan, då man i engelskan har inledande versal på många fler ord, vilket smittar av sig på folk som använder det utan att fundera.

  ReplyDelete
 5. Man skriver P i parti för att det versala p:et liknar mest seglet i loggan. Vi skyller på det i alla fall då det låter trevligare än totalitärt och enpartistat eller anglofiering.

  Grå läs noga nu: Dem skriver som dem vill! :D Förlåt kunde inte låta bli att retas. :p

  ReplyDelete
 6. Whoa. Jag går och är offline större delen av dagen, och kommer sedan online bara för att upptäcka att jag fått en hel veckas worth of kommentarer på en och samma gång.

  Det borde hända oftare.

  Det finns onekligen en och annan anledning till att "Partiet" förekommer - stolthet över partiet, anglifiering, ironi över historien osv - men det är ändå lite retsamt när det händer.

  Välan. Det kanske är dags att döda impulsen innan jag blir språkpolis på heltid.. ;)

  ReplyDelete
 7. En rejält senkommen kommentar (men så kan det gå när man länkar tillbaka långt i tiden):

  Jag kom under början av 00-talet att tänka på (S) som "Partiet", mycket pga Göran Perssons despotiska styre.

  Och det där har inte riktigt gått ur... ;-)

  ReplyDelete