Monday, April 27, 2015

Möjligheternas TTIP

En av de mer hyllade aspekterna av TTIP är det som kallas ISDS. I oförkortad version uttalas det "Investor-State Dispute Settlements", och det är som namnet antyder ett sätt att jämka dispyter som kan komma att uppstå mellan stater och investerare. Vilket låter användbart, och det är det också. Med ett sådant instrument kan investerare stämma stater som inte tillvaratar deras investeringar på ett adekvat sätt.

Tänk vad vi skulle kunna göra med ett sådant instrument. Tänk på möjligheterna!

Vi skulle kunna stämma Sverige för att de envisas med att tillåta arbetsköpare att stapla tidsbegränsade anställningar på varandra i oändlighet. Detta är definitivt ett inadekvat sätt att hantera de investeringar svenska folket för i sitt humankapital, och eftersom EU:s mycket klara regler på området inte är tillräckliga så skulle TTIP vara behjälpligt.

Vi skulle också kunna stämma USA för att de under brutala former systematiskt skjuter sina egna medborgare på grundval av att de är färgade. Det är ett risktagande för oss utländska investerare att inte kunna lita till att våra investerade pengar inte går upp i rök på grund av att vår entreprenör blivit skjuten av polis på väg till snabbköpet. Det är ett inadekvat sätt att hantera våra investeringar, och när nu inte ens FN:s deklaration om mänskliga rättigheter biter på dem, så vore TTIP behjälpligt.

Vi skulle även kunna stämma EU för att de systematiskt låter tusentals potentiella konsumenter drunkna i Medelhavet. Våra växande marknader behöver konsumenter som kan finansiera investeringar i ytterligare ekonomisk tillväxt, och denna ekonomiska tillväxt undermineras av att dessa konsumenter inte bedöms vara värdiga att leva. Eftersom ingen av de miljontals etiska eller moraliska riktlinjer som formulerats under den mänskliga historiens gång biter på EU, så kan vi bara hoppas att TTIP kan göra skillnad.

Det finns många fördelar med TTIP. Det finns många möjligheter, om vi bara vågar använda dem. Låt oss använda dem fullt ut.

Så som de är tänkta att användas.

Flattr this

4 comments:

 1. Nej det är varken tänkt eller kommer att fungera så. Du vet om detta innan din eventuella investering och kan därmed inkludera det i ditt investeringsbeslut.. Du vet förmodligen detta men använder infantil argumentation för att vara rolig(?).

  Om du däremot öppnar ett fik på en ort och det efter din investering förbjuds att sälja fika så har du en giltig anledning att stämma staten som är ansvarig för att din investering plötsligt blev värdelös/påverkades kraftigt negativt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Menar du att jag tillskriver TTIP fel subjekt, och att jag därmed missar den inneboende ideologiska dimensionen i hela projektet?

   Well, jäsikens. ;)

   Delete
  2. den ideologiska dimensionen är irrelevant. Du missar att förstå hur investeringsskydd fungerar, vi har det redan med flertalet länder så det är inget nytt som vi inte är medvetna om hur det fungerar i praktiken sedan innan.

   Delete
  3. Indeed, vi vet redan hur de fungerar i praktiken. Ansatser att öka den fackliga mobiliseringen, stärka arbetsmiljölagstiftning och göra det omöjligare att miljödumpa leder till stämningar av enorma mått. Det är olönsamt med rättigheter, demokratiska såväl som individuella, och investeringar som blir mindre lönsamma än de borde varit skyddas helt och fullt av dessa avtal.

   Det är den ideologiska dimensionen. Om den är irrelevant - well. Det är en utgångspunkt en kan ha. Men den vinner inga sympatier här.

   Delete