Tuesday, November 5, 2013

Osynlighetsmaskinen

Osynliggörande: att inte erkänna någons närvaro. Vilket i rent bokstavlig bemärkelse kan vara att ignorera någons fysiska närvaro, och helt okynnes börja småprata högljutt om annat när någon kliver upp i talarstolen. Eller, mer metaforiskt, att konsekvent och systematiskt låta bli att nämna en viss part, trots att denna har betydelse för det sagda.

Det händer oftare än du tror.

Ett samtida exempel är efterspelet till en viss Falkvinges senaste inlägg. Hen skriver att hen tycker det vore en bra idé ifall folk röstade på en viss Engström i det pågående valet till toppnamn på Piratpartiets EU-lista. Det är inte det elegantaste av inlägg, men det får jobbet gjort: det kommunicerar en uppmaning om att rösta på ett visst sätt.

Responsen lät inte vänta på sig. Helt plötsligt var det inne att prata om Piratpartiets EU-lista, och ungefär lika inne att säga saker så som att Piratpartiet har ytterst specifika åsikter rörande vem som bör stå högst upp på nämnda lista.

Utan att nämna namn och gå in på detaljer, så är det oerhört intressant att notera ett visst glapp i argumentationen. Falkvinge säger någonting -> ? -> Piratpartiet tycker.

Snabbfråga: vad heter Piratpartiets partiledare?

R^r^r^r^Anna Troberg.

Det är märkligt hur det där med osynliggörande fungerar. Det händer oftare än en kanske tror.

Ett intressant sidospår i sammanhanget är att Engströms främsta rival till topplaceringen på EU-listan, Andersdotter, oftare än inte tenderar att inte nämnas när svepande generaliseringar av och om partiet görs. Och när namnet förs på tal så tenderar kritikern att tillstå att, jo, hen är förvisso rätt bra, trots allt, nu när jag tvingas konfrontera det...

Det är märkligt hur det där fungerar. Oftare än du kanske tror.

Flattr this

5 comments:

 1. Nåja, Rick var trots allt partiledare i 5 år. Att många tycker om och som honom är väl inget konstigt? Amelia drev själv personvalskampanj i förra EU-valet med stöd av flera profiler i partiet. Då är det inte konstigt att Rick öppet kampanjar för den kandidat han föredrar. Det är så personval fungerar.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nåja. Det har trots allt hänt ett antal gånger förut, även i andra frågor och sammanhang.
   Det är onekligen märkligt, det där. Vad kritiker väljer att snäva in sig på. Kritikperceptionspsykologi. ;)

   Delete
 2. Ett problem tror jag är att Engström är den av våra parlamentariker som gjort väsen av sig, deltagit i tv-sända debatter osv. Vilket tyvärr inte Amelia gjort i liknande utsträckning, vilket är lite synd, skulle vilja se mer av henne.

  Förövrigt röstade jag på Amelia förra gången och lär göra det nu också.

  ReplyDelete
 3. Fast premissen är lite fel. Det är väldigt sällan som någon görs osynlig. Man kan göra sig osynlig, man kan göra sig synlig (eller försöka), och man kan göras synlig. Men att göra någon osynlig är i princip omöjligt. Det går inte att säga "vad du än gör, titta inte dit! Just exakt dit!" och tro att det ska få effekten att något får mindre uppmärksamhet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Klart det går. För att citera inledningen: "att konsekvent och systematiskt låta bli att nämna en viss part, trots att denna har betydelse för det sagda."

   Eller, för att citera Reinfeldt om NSA-skandalen: "[...]"

   Delete