Tuesday, November 20, 2012

När framtiden kom på besök

Varje gång Piratpartiet gör ett utspel om HBTQ-frågor så händer någonting märkligt. Plötsligt dyker det upp folk som undrar varför det är relevant. Varför sysslar PP med sådant? Är inte det bortkastad tid som hellre borde läggas på viktigare saker?

Varje gång svarar jag: ursäkta, men sen när arbetade Piratpartiet för att säkerställa rätten till personlig integritet för alla utom de du råkar ogilla?

Varje gång Piratpartiet gör ett utspel om rasism så händer någonting märkligt. Plötsligt dyker det upp folk som undrar varför det är relevant. Varför sysslar PP med sådant? Är inte det bortkastad tid som hellre borde läggas på viktigare saker?

Varje gång svarar jag: ursäkta, men sen när arbetade Piratpartiet för att säkerställa rätten till personlig integritet för alla utom de du råkar ogilla?

Varje gång Piratpartiet gör ett utspel om Sverigedemokraterna så händer någonting märkligt. Plötsligt dyker det upp folk som undrar varför det är relevant. Varför sysslar PP med sådant? Är inte det bortkastad tid som hellre borde läggas på viktigare saker? Ofta med undertonen att PP ju borde vara världens bästa vänner med SD eftersom vi ju har så lika värderingar.

Varje gång svarar jag: ursäkta, men sen när arbetade Piratpartiet för att säkerställa rätten till personlig integritet för alla utom de du råkar ogilla?

Med tillägget att Sverigedemokraterna utan att ens lyfta ett ögonbryn skulle införa det dubbla jämfört med dagens övervakningsstat om det fanns en chans att de kunde få nys om en invandrares mänsklighet. Vilket inte över huvud taget är förenligt med ens någonting som PP står för.

Om du anar en trend här, så är du funktionellt litterat inom det svenska språkområdet. Grattis. Du har klarat Piratpartiets officiella språktest.

Nu är det dags att omsätta det i praktiken. Idag också. Och om du till äventyrs hatar förälskade människor, invandrare eller tanken att SD inte är ofelbart - gå då gärna och göm dig i det århundrade du kommer ifrån. Framtiden har bättre saker för sig än att hata.

Flattr this

8 comments:

 1. Det är det här som gör att jag älskar PP. Vi står upp för allas rätt att vara sig själva. För den lilla människan. För allas rätt till frihet. Vi har visat på årsmöte efter årsmöte att "oavsett sexuell läggning, religiös övertygelse eller etnisk härkomst" kan hakas på varenda rättighets-att-satts och bli genomröstat med förkrossande majoritet.

  PP har inga likheter med SD. Vi är deras direkta motsats.

  Kram till er alla! Jag älskar er!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Frihet och kärlek är som fildelning - ju mer de sprids, desto mer finns det av det. Det borde inte vara en radikal sak att säga, men tydligen är det det.

   Förhoppningsvis blir det en självklarhet innan någon vet ordet av. Men tills dess fortsätter arbetet.

   Och kramarna. Inte minst!

   Delete
 2. Man kan ha vilken åsikt om tex HBT frågor man vill men måste man tycka det är viktigt? Måste man gilla att se två män hångla? Att inte tycka HBT frågor är intressant är också en frihet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nej, man måste inte gilla att se två män hångla. Men, tänk då på att hbtq-personer växer upp med att nästan uteslutande se heterohångel överallt. Det kanske inte är vad de tycker är det mest intressanta här i världen. Poängen är att det ska finnas utrymme för alla och som det är idag är utrymmet för hbtq-personer tämligen begränsat.

   Delete
  2. Min största förhoppning är att även de hånglande männen inte ska behöva bry sig om HBTQ-frågor. Det vore frihet, om något.

   Delete
  3. "Nu är det dags att omsätta det i praktiken."

   Det är just det som är problemet. Det räcker inte att vara för allt gott och mot allt ont. Man måste

   a) formulera vad man vill på ett genomförbart sätt bortom önsketänkande.

   b) vara medveten om bieffekterna av det man kräver. Ändamålet helgar inte alla kollateralskador.

   c) vara medveten om att det finns en chans som också är en risk att man kan få igenom det man kräver. Kan man hantera det?

   d) vara medveten om att också rörelser som kämpar för det goda, nej *speciellt* rörelser som kämpar för det goda, är en magnet för självhävdande extremister ("how much do you hate the Romans?") som genom "group shift" driver rörelsen åt ett helt annat håll, där de ursprungliga "goda orden" finns kvar men berövats sitt ursprungliga innehåll som ersatts med något annat.

   På alla tre områdena du nämner ser jag att det failas på alla fyra punkterna.

   Delete
  4. Lika bra att börja med en gång, med andra ord.

   Ingen vila, ingen rast, ingen ro.

   Delete
 3. Jag vill inte alltid vara gossen Ruda, men skribenterna bakom det här inlägget lyckas uppfylla både b) och d) ovan, med råge. Förmodligen a) också.

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/facebook-maste-borja-ta-ansvar-for-hatet_7709600.svd

  Jag rodnar å deras vägnar. Tyvärr har de nog inga betänkligheter själva.

  ReplyDelete