Thursday, October 11, 2012

Den inverterade foliehatten

Ordet foliehatt används ibland för att beskriva en människa eller gruppering som besitter märkliga åsikter. Ofta av det konspiratoriska hållet, där olika personer eller organisationer förses med illsinniga avsikter och inbillade superkrafter. För att skydda sig från dessa illsinniga besittare av superkrafter begår dessa individer märkliga handlingar - exempelvis bärandet av foliehattar, som enligt uppgift förhindrar tankeläsning via elektromagnetiska avläsare.

Anledningen till att ordet "foliehattar" används för att beskriva människor som uppvisar detta beteende är för att det fångar essensen i det hela. Ett märkligt beteende som motiveras av ett sammanhängande men för utomstående obegripligt tänkande.

Efter den senaste tidens högljuddhet från Anonymous - vars enda egentliga "hack" var att de lurade i journalister att använda ordet "hackare" - har regeringen gett uttryck för en vilja att straffa så kallade hackare hårdare. För att skydda oss alla från den fara som tydligen exemplifieras av pojkdrömmen Anonymous.

På något vis. Kanske läser de ens tankar via elektromagnetiska avläsare. Eller något liknande - de farliga hackers de föreställer sig är tydligen väldigt mycket farligare än de hackers som faktiskt finns.

Helt plötsligt börjar regeringen uppvisa märkliga beteenden med märkligare motiveringar. Motiveringar som sedan visar sig vara helt obegripliga när de läggs fram för oss som till äventyrs inte delar deras plötsliga skräck för - tja, vad? Det framgår inte riktigt. Bara att Åtgärder Måste Vidtas. Hemlig avlyssning, mobiliserade resurser, skärpta straffskalor - låt inte de farliga hackarna komma undan!

Vilket för oss till den inverterade foliehatten. Den som påpekar att åtgärder kanske är något av en överdrift med tanke på den minst sagt luddiga hotbilden, och att det kanske finns anledning att tänka in andra principer än den rena skräckreflexen, är - hör och häpna - det parti som kallats foliehattsparti flest gånger av alla partier. Piratpartiet.

Vi har alltså en sittande regering som kräver hårdare tag och ineffektiva åtgärder för att fånga hjärnspöken, och ett parti som förespråkar eftertanke före vidtagandet av förhastade åtgärder med en närmast garanterad potential för ändamålsglidningens oförutsedda konsekvenser.

Jag vet inte vad ni känner, men jag känner att den där foliehatten börjar inverteras. Helt plötsligt är det etablissemanget som hoppar skräckslaget när det ser sin egen skugga, och de förment radikala så kallade foliehattarna som talar om värdet av försiktighet, förtydligande och förankrande när det gäller politiska åtgärder. De traditionellt eftertänksamma aspekter som foliehattar världen över i oförstånd ständigt stångar sina folieklädda huvuden mot.

Det sägs att vi lever i märkliga tider. Jag är böjd att hålla med.

Flattr this

3 comments:

 1. Med tanke på att foliehatten tenderar att förstärka vissa frekvenser så kanske det är det foliehattsbärande piratpartiet som genom främmande makters tankekontroll fått för sig att anonymous inte är farliga?

  http://berkeley.intel-research.net/arahimi/helmet/

  ...eller är det möjligtvis plåttaket över plenisalen som gjort påverkan av riksdagen möjligt, och att piratpartister enbart har förnuftiga yllemössor? Tanken svindlar!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är onekligen möjligt att drabbas av akut tankesnurp vid närmare eftertanke. Vem är det som tänker det vi tänker när vi tänker det vi tänker? Är det du, är det jag, är det reptilerna från Zeta Reticuli? Det hela blir mer och mer snurrigt. Till slut kommer det visa sig att Jan Björklund egentligen är en kompetent utbildningsminister, och då är den totala förvirringen komplett.

   Tankarna svindlar, som sagt. Jag tror dock vi behöver anamma försiktighet innan vi lagstiftar mot tankeläsande tankesvindlare. Det skulle trots allt kunna vara så enkelt som att regeringen överreagerar på journalistikens överreaktion på Anonymous överreaktion på polisens överreaktion på fildelarnas...

   Fuck it. Det finns ingenting enkelt med dagens situation. Än mer anledning att vara försiktig i lagstiftningen. Tänka över saker innan vi ger någon extra befogenheter att sätta dit någon som i all enkelhet uppfattas som en hacker. Foliehatt or no. ;)

   Delete
  2. Försiktighet var ordet, sa Bull. Välformulerat som vanligt.

   Delete