Thursday, June 7, 2012

Farväl till genusbabblet

Ibland händer det att jag hör folk säga att de tröttnat på genusbabbel, och att de helst av allt vill sluta höra det hela tiden.

Jag håller med.

Så sluta gärna upp med att objektifiera kvinnor i vardagligt tal. Sluta gärna utan vidare avfärda frågor, ämnen och erfarenheter som "kvinnliga". Sluta gärna använda kvinnlighet som generellt nedsättande beskrivning av saker.

Så. Kan vi säga farväl till genusbabblet nu?

Bra, tack.

Flattr this

2 comments:

 1. Jag vet inte vilka du umgås med, men jag tror aldrig jag har hört någon som obejktifierar kvinnor (som grupp) i vardagligt tal. Vissa kategorier av kvinnor däremot, exempelvis prostituerade, har jag hört hur de objektifieras, men då främst från vänsterhåll och genusvetare/-forskare.

  Sedan har jag nog inte heller hört någon (speciellt inte under 50 år) som pratat om kvinnliga frågor, ämnen och erfarenheter... såvida det inte handlar om rent mätbara fakta (om den nu räknas) exempelvis vad de olika my little ponies heter. Med det menar jag inget nedvärderande, utan bara som ett konstaterande utan värdering.

  Om du med "använda kvinnlighet som generellt nedsättande beskrivning av saker" menar ord som kärring, bitch och fitta, så är det ofta förekommande, men inte signifikant mer än gubbe (-slem, snusk-, -sjuk eller andra tillägg) och kukhuvud.

  Med det inte sagt att det inte finns orättvisor och saker att arbeta på, men det blir inte enklare att jobba för att individen är det som räknas, om det från genushåll cementerar och framhåller skillnader mellan könen i en kakafonisk kör som kommer in i allt från ämnen i skolan, arbetsplatsers... jag lägg till vad du vill, alla politiska debatter (bara lätt överdrivet) etc.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag är inte helt säker på att du som man skulle förstå sådant. ;)

   Delete