Friday, August 22, 2014

Den hjärtlösa bekvämligheten

"Upplyft era hjärtan" sägs det i kyrkan som en uppmaning till att resa sig upp. "Öppna era hjärtan" sades det av statsministern som en uppmaning att rösta honom upp. Ty det behövs hjärterum för att ta emot flyktingar. Som det gamla uttrycket lyder: om det finns hjärterum så finns rum rent generellt.

Genast kom någon och invände: men hur många flyktingar kan Sverige ta emot egentligen?

Det är en intressant fråga, om vi skulle ställa den på riktigt. De som vanligtvis brukar ställa den brukar ställa den retoriskt, med ett (av dem) underförstått svar att vi kan ta emot långt färre än vi redan tagit emot, och att vi därmed inte bör ta in några fler. Vilket är ett ointressant svar på en intressant fråga, och det är synd att dessa slentrianretoriker ges tolkningsföreträde.

Så. Låt oss ställa frågan. Hur många flyktingar kan Sverige ta emot?

Jag vill tillstå att Sverige kan ta emot en miljon flyktingar. Det blir nio personer per flykting, vilket borde räcka för att ta hand om dem. Vi skulle kunna ta emot ännu fler om vi effektiviserar till åtta personer per flykting, men en miljon är ett runt och lättmemorerat nummer.

Nu kommer de som inte vill förändra sina sätt att leva invända att de kommer att behöva förändra sina sätt att leva för att kunna delta i detta flyktingmottagande. Vilket är sant. Det är också en pedagogiskt viktig invändning, eftersom det vänder uppochner på frågan om hur många flyktingar Sverige kan ta emot. Den tvingar oss att omformulera det, till någonting som ser ut så här:

Hur många flyktingar kan Sverige ta emot utan att någon ska behöva förändra sitt sätt att leva?

Vilket är en helt annan fråga, eftersom det inte handlar om flyktingmottagande, utan om bekvämlighet. Och helt plötsligt ställs vi inför en inte helt bekväm avvägning: vad är politiskt viktigare, bekvämlighet eller flyktingmottagande?

Upplyft era hjärtan.

Flattr this

2 comments:

  1. Jag tror att invandringen kostar mycket och då blir det mindre pengar över till forskning i naturvetenskap, vilket skulle kunna ha löst miljöproblemen så att folk slipper fly från miljöproblemen. ISIL/ISIS har växt p.g.a. global uppvärmning, se http://www.slate.com/articles/technology/future_tense/2014/06/isis_water_scarcity_is_climate_change_destabilizing_iraq.single.html

    Ett annat problem är att asylsökningen verkar vara kraftigt ojämställd. Det verkar vara 63% män som söker asyl (kan någon ange korrekt statistik?). Behöver inte kvinnor asyl i minst lika hög utsträckning? Detta inflöde av män gör att svenska heterosexuella manliga singlar får svårare att hitta en partner p.g.a. konkurrensen. Detta gör ju att dessa tvingas att rösta på något av [de f.d.] nazistpartierna eller förbli olyckliga, ty inga andra partier vill ta i dessa frågor.

    På vissa orter verkar det ha skett ett befolkningsutbyte — åtminstone på biblioteket. Jag besökte biblioteket i Broby i Skåne idag [5/8 2014] och vid tretiden och därefter var där hundratalet afrikanska män och inga snapphanar. Männen satt även på barnavdelningen så där fanns inga lediga platser för barn [liknande situation 6/8 kl 18:30 men färre personer]. De pratade också så högt att det inte gick att studera. Tror ni inte mig kan ni själva åka dit och filma/fotografera (om ni vågar — jag vågade inte). För öppettider se
    http://www.ostragoinge.se/uppleva/bibliotek-3/om-biblioteken/broby-bibliotek/

    ReplyDelete