Monday, September 26, 2011

När nyheter skapas

Jag tror nyheten om Petzälls hopp har nått dig nu, och att detaljerna är i full färd med att formuleras i viss utförlighet på andra platser. Jag tror minsann vi kommer att få se spekulationer om anledningar, orsaker och bevekelsegrunder - de flesta av uttalat personlig karaktär.

Det sista beror på att medierna älskar en personlig story. Om det går att åskådliggöra någonting som ett personligt öde, så kommer det att göras, och det eftersom ett dramatiskt skeende drar fler läsare än ett mer abstrakt sådant. Och det vore direkt dumt av en institution som sysslar mer med analys av målgrupper än med analys av sakfrågor att ta den abstrakta vägen.

Och det finns onekligen uppslag för dramatiska läsningar av händelsen.

För oss som inte är gammelmediala, och därmed inte har några större behov av att bry oss om den politiska ekonomi som föregår bakom kulisserna, är historien av ett mer etiskt slag. Vi är inte förutbestämda att spela det dramatiska kortet, och har sålunda ett val när vi försöker besvara frågan - vad ska jag skriva om nyheten om Petzälls hopp?

Det är fullt möjligt att gå den dramatiska vägen. Det är ett reellt alternativ. Att spekulera i anledningar och orsaker, och på det hela taget anlägga ett dokusåpeperspektiv, finns med som giltigt val. Ingen kan trots allt hindra en från att skriva det en skriver, och om en är inne i tanken att riksdagen är detsamma som sitt persongalleri - go for it.

Det är förstås precis lika möjligt att gå den mer analytiska vägen. Månne kommer det inte generera lika många sidvisningar, inte dra lika många länkar eller leverera den där punchlinen, men det kommer å andra sidan inte heller skriva in en i åsikten att dokusåpan är samtidens metafor för det politiska.

Det är ett val. Ett sådant som sker lite oftare än vart fjärde år.

Flattr this

4 comments:

  1. Uppståndelsen kring Petzäll är bra för demokratin.

    Den "populariserar" och "sätter ett ansikte på" flera viktiga och olika frågeställningar.

    En är aspekterna är kring personvalet. Han fick 959 personröster i hela riket - och uppnådde alltså den föga smickrande positionen att vara den 13:e populäraste sverigedemokraten.

    Hur bör vi, allihopa, förhålla oss till det egentligen?

    En annan är frågan om "oprövade" politiker i riksdagen. Fyra år som kommunfullmäktige i Borås. Spelar det någon roll, egentligen?

    En tredje fråga är, givetvis, att Petzäll gör det intressant att diskutera aggressivitet och drogpolitik och beroende och anhöriga och...

    Jag minns inte, där jag sitter just nu, om Petzäll roat sig med anabola steroider också, men alltför många ur hans generation gör det - och vi andra är allför omedvetna om det.

    En fjärde aspekt som kanske kommer med på mariginalen skulle kunna bli "det kommunala sambandet" som socialdemokraterna var så måna om att bygga in i valsystemet. Själv tror jag att en reform av just det där kommunala sambandet skulle vara välgörande, men det får jag nog skriva en egen bloggpost om!
    ;-)

    Men, även om du har helt rätt i det du skriver, så är det faktiskt inte så att Petzäll-affären kommer att ha bara veckotidningsrelevans. Det går faktiskt att diskutera annat också, och jag är rätt säker på att det kommer att ske. Balansen i riksdagen är rätt jämn för tillfället.

    Ja riksdagens arbetssätt, med kvittningssystem med mera, kanske också kommer i rampljuset?

    Det vore också en välgärning!
    :-)

    ReplyDelete
  2. Lite populism har det politiska systemet inte dött av, aye? ;)

    ReplyDelete
  3. Ja medierna älskar en personlig story. Ju personligare desto bättre.

    Tilltron till rapporteringen bör därför stå i omvänd proportion till innehållet av "personlig" story.

    Det gäller naturligtvis också Petzäll-såpan.

    ReplyDelete
  4. För övrigt ansåg Petzäll på valpejl att det var ett "mycket bra förslag" att skärpa straffet för rattfylleri och att våldsbrott borde bestraffas hårdare.

    Om personvalet tyckte han att det var ett "ganska dåligt förslag" att stärka personvalets betydelse i Sverige.

    Han tyckte också att det var ett "mycket bra förslag" att flytta på stökiga elever mot deras och föräldrarnas vilja.

    Sen tyckte han att det var ett "mycket dåligt förslag" att avskaffa alkoholmonopolet. På det viset.

    http://valpejl.se/politiker/45635/William_Petzall

    Hm. Gnothi seavton.

    ReplyDelete